Zwembadverwarming

Het duurzame ‘doe-het-zelf’ systeem voor uw zwembadverwarming

Zwembadverwarming is niet alléén voor professionele baden weggelegd. Ook voor uw zwembad in de tuin is eenvoudig een zwembadverwarming te maken. Dit duurzame ‘doe-het-zelf’ systeem, kunt u met eenvoudige hulpmiddelen zelf bouwen. Neem een boormachine, een fles afwasmiddel, een beetje geduld en goede moed en u maakt in 1 dag zwembadverwarming waar u vele uren zwemplezier aan zult beleven.

  1. Zwembadverwarming  assortiment
  2. Afbeeldingen ‘doe-het-zelf’ systeem
  3. Documentatie zwembadverwarming

Het ‘doe-het-zelf’ systeem is goedkoop en eenvoudig snel aan te leggen. Neem als uitgangspunt voor het oppervlak van de verwarming het oppervlak van het zwembad. Sluit de collector aan op de circulatiepomp van uw zwembad en de verwarming is een feit. Op deze wijze wordt het zwembadwater direct door de collector gepompt. Indien de collector zich op een dak bevindt dient de pomp wel sterk genoeg te zijn voor de opvoerhoogte. Raadpleeg hiervoor de beschrijving van uw pomp.

Groot voordeel van het systeem is dat een reparatie zeer eenvoudig en goedkoop kan worden uitgevoerd. De eenvoudige montage zorgt er voor dat bij een eventuele beschadiging uw systeem niet waardeloos is. Iets wat bij andere systemen vaak wel het geval is. Vorstbestendig: u kunt uw systeem probleemloos in de winter laten liggen. Het drukloos maken volstaat. Het systeem is bestand tegen vorst.

Met ribbelbuizen en HDPE buizen maakt u een collectorframe. De HDPE buizen bepalen de lengte van de collector. Deze 2 parallel lopende leidingen zijn de aanvoer en retourleidingen van het systeem. Tussen deze 2 leidingen worden de buizen gemonteerd die daadwerkelijk voor de warmte wisseling zorgen. Deze buis betreft een ribbelbuis met een diameter van circa 25 mm. Door de ribbelconstructie is het oppervlak van de buis veel groter dan van een vergelijkbare buis met een gladde wand.

Werking zwembadverwarming

U bepaalt zelf hoe lang en hoe breed de collector wordt. De onderlinge afstand van de ribbelbuizen is minimaal 35 mm maar u kunt ze ook verder uit elkaar monteren. Het buisoppervlak per vierkante meter is dan wel kleiner. U kunt natuurlijk ook de collector op uw dak monteren. Zorg er dan wel voor dat er een voldoende krachtige pomp is gemonteerd die uw zwembadwater omhoog pompt.

U dient er rekening mee te houden dat de pomp een opvoerhoogte heeft van minimaal de hoogte van de hoogste plek van uw collector. Bij een woonhuis is dit al gauw 7 meter!

Zwembadverwarming kan gemaakt worden in iedere afmeting. Standaard adviseren wij de afmeting gelijk te houden aan de oppervlakte van uw zwembad. Groter kan altijd natuurlijk.

De lokatie van de collector is optimaal indien op het zuiden gericht en onder een hoek van circa 30 graden geplaatst. Vlak op een plat dak levert in de praktijk voldoende energie voor een warm bad op.

Wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met dhr. Boerema door te mailen naar boerema@conval.nl of bellen naar 0411-674725.