Het S.L.A. systeem, al 25 jaar het betrouwbaarste systeem!

Al ruim 25 jaar is het Safety Line Aluminium (S.L.A.) systeem het meest betrouwbaarste leidingsysteem voor verwerking in verontreinigde grond. Het systeem is 25 jaar geleden ontwikkeld doordat er in sommige delen van Nederland methylbromide in de bodem terecht is gekomen. Deze giftige gas, gebruikt voor begassing in de landbouw om de bodem te steriliseren, zorgen voor vervuiling in de waterleiding.

Buizenproducent Egeplast en Conval hebben daardoor hun krachten gebundeld en is het S.L.A. systeem ontwikkeld om veilig drinkwater te kunnen garanderen. Dit is bekroond met een KIWA certificering K17101!

Nu, 25 jaar verder, is het S.L.A. systeem niet meer weg te denken op de Nederlandse markt. Sinds 2015 is de S.L.A. 3.0 op de markt. De buitenmantel van de S.L.A. 3.0 is net als de binnenmantel van PE materiaal gemaakt, hierdoor is het verbinden gemakkelijker geworden. Met de komst van deze nieuwe ontwikkeling bieden wij u een vooruitstrevende buis aan die uw drinkwater beschermd tegen invloeden van buitenaf!

Wij zetten graag de voordelen van het S.L.A. systeem (nogmaals) op een rijtje!


 • SLA buis WEB3

   

 • De S.L.A. buis

  De S.L.A. leiding is een HDPE buis die door KIWA toegestaan is in verontreinigde grond klasse 1 en klasse 2. Dit komt vanwege de 3 lagen waaruit de S.L.A. buis is opgebouwd:

  • Mediumvoerende buis: De mediumvoerende buis is gemaakt van speciale grondstof PE100 RCplus. Dit is een sterk verbeterde HDPE grondstof voor gebruik in drinkwaterleidingsystemen. De buizen zijn gemaakt overeenkomstig DIN8074/75 en hebben een KIWA keur volgens BRL K533 en K17105.
  • Diffusiedichte laag: Diagonaal overlappende en continue gewikkelde (gelijmde) poriënvrije aluminiumlaag.
  • Beschermmantel: Ter bescherming van de aluminiumlaag is een harde, zeer krasvaste mantel aangebracht van speciaal PE-plus materiaal. Door deze aanpassing (voorheen PP materiaal) biedt de buis 60%meer bescherming tegen slijtage en wordt er voldaan aan de eis van KIWA dat de buiten en binnenmantel van hetzelfde materiaal zijn. Ter onderscheiding van andere leidingen wordt er op de buis 3 strepen en de tekst: “Conval Nederland S.L.A. buis Mediumvoerende buis PE100Rc”, aangebracht. Deze markering maakt de S.L.A. uniek, herkenbaar en onderscheidend van andere waterleiding materialen.

  De S.L.A. buis is verkrijgbaar in de kleuren blauw, geel en bruin voor respectievelijke water, gas en riolering.


 • De S.L.A. perskoppeling

  Voor de S.L.A. buis is een speciale koppeling ontwikkeld, zodat er een compleet diffusiedicht leidingsysteem beschikbaar is dat bij uitstek geschikt is voor transport van drinkwater in vervuilde grond. Een van de eisen die in de KIWA BRL-K-545/01 word gesteld is: het tot stand komen van de verbinding tussen buis en de koppeling moet onlosmakelijk verbonden zijn. Conval heeft dit gerealiseerd, net als de eis dat er geen rubberen afdichting in de koppeling verwerkt mogen worden.

  • De koppeling is gemaakt van ontzinkingsbestendig messing die het KIWA-ATA keurmerk draagt. In de tekening is te zien hoe de koppeling opgebouwd is. Door middel van een hydraulische persgereedschap wordt de drukring over de persring geschoven, waardoor de S.L.A. buis trekvast aan de koppeling wordt verbonden. Een kunststof scheidingsring verhindert spanningscorrosie als gevolg van contact tussen de messing koppeling en de aluminium barrièrelaag van de buis.

  • De S.L.A. knelkoppelingen zijn verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen, in overleg kunnen speciale uitvoeringen ontwikkeld worden:

   • Doorverbinder
   • Knie 90 graden
   • Knie 45 graden
   • Losse moer verbinding
   • T-stuk
   • Verloop T-stuk
  • S.L.A. Gereedschap

   Voor het tot stand brengen van verbindingen met de SLA koppeling is er hydraulische persgereedschap ontwikkeld. Dit persgereedschap is zowel te huur als te koop bij Conval.

   Vraag hier uw persgereedschap aan!


  • KIWA Egeplast K515603-1

  • KIWA (-ATA) Keurmerk

   Het keuringsinstituut KIWA stelt vast in de “leidraad voor toepassing van kunststofleidingsystemen in verontreinigde grond” (Meerkerk J.A. KIWA 1998), dat in (drinkwater) leidingtrajecten in verdachte grond of niet gesaneerde, verontreinigde, grond de keuze van het kunststofleidingsysteem op een viertal aspecten bekeken dient te worden.

   1. Kan de in de grond aanwezige verontreiniging door de kunststofwand heen dringen
   2. Is de kunststof chemische resistent voor (bepaalde) verontreiniging
   3. Hoe hoog is de concentratie van de verontreiniging
   4. Kan de leiding ononderbroken gelegd worden of moeten er in leiding koppelingen of verbindingen worden aangebracht

   Door de samenstelling voldoet het S.L.A. systeem aan alle genoemde criteria. Bovendien is de is de koppeling voor het S.L.A. systeem heliumdicht en kan er gesproken worden over een compleet leidingsysteem dat voldoende bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf.

  De combinatie buis en koppelingen maakt het S.L.A. systeem uniek. Want geen enkel ander (flexibel)  leidingsysteem is bestand tegen deze mate van verontreiniging in de grond die ook nog eens KIWA gecertificeerd is!

  Bent u benieuwd hoe het S.L.A. systeem werkt? Marcel Leerkes en Gerrit de Nijs komen het u graag uitleggen met eventueel een demonstratie! Aarzel niet en neem direct contact met hen, zij staan u graag te woord.